Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1163

Kronfönster drog in 35 miljoner via crowdfunding

$
0
0
Kronfönster drog in 35 miljoner via crowdfunding

Framgångssagan med säte i Växjö, Kronfönster, har genom crowdfunding lyckats få in investeringar i företaget på drygt 35 miljoner kronor. Detta genom att sätta upp en kampanj på plattformen Pepin som erbjuder equity crowdfunding. Det innebär att investeraren köper delar av företaget och får möjligheten att vara engagerad i företagets framtid. Hur lyckades Kronfönster med sin kampanj och hur gick den till?

Ägarna blev kunder och kunderna blev ägare

Det var för tio år sedan som Carl-Gustav Svensson startade företaget Kronfönster i ett garage i Rottne, Växjö kommun. Sedan starten har företaget växt i en otrolig takt och de har idag ett långsiktigt mål att bli Sveriges största fönstertillverkare. Idag finns det sju bolag i fyra olika länder. Nyligen togs beslutet att företaget skulle satsa ytterligare, den här gången på specialtillverkning av underhållsfria fönster i trä och aluminium.

Satsningen skulle ske genom att investera 35 miljoner kronor i en ny fabrik, belägen i polska Poznan. Dessutom var en förbättrad e-handelslösning samt en exportsatsning till Norge aktuell. Investeringar behövdes för att kunna genomföra dessa satsningar. Företaget var vid tillfället fortfarande för litet för Stockholmsbörsen och valde då att lägga upp en equity crowdfunding-kampanj genom företaget Pepins.

Den här typen av finansiering innebär att engagerade småsparare erbjuds att köpa aktier i nybildade aktiebolag. Kronfönstrets mål var att aktieägarna skulle äga 20-30 % av företaget. Carl-Gustav Svensson sade att målet med metoden var att kunderna skulle bli ägare och att de nya ägarna skulle bli kunder. Redan från början märktes ett rekordstort intresse för Kronfönstrets kampanj, med cirka 1 100 personer som föranmälde sitt intresse för att investera.

Kronfönsters kampanj genom Pepins innebär en liten börsnotering, vilket betyder att det finns en möjlighet att köpa och sälja aktier i företaget tre gånger per år. Det här kallas för den Alternativa aktiemarknaden och står under tillsyn av Finansinspektionen. Att bli officiellt börsnoterade är ett mål som Kronfönster vill nå inom fem år. Företaget har fem år i rad varit Gasellföretag och har, tack vare sina nytänkande idéer, en mycket stor lönsamhet.

All av företagets försäljning sker via nätet och deras hemsida har ungefär 3000 besökare per dag. Carl-Gustav Svensson har sagt att de har som idé att lägga över en del av arbetet på kunden, som till exempel måttagning av fönstren.

Det traditionella sättet är att fönstertillverkarnas återförsäljare kommer ut och mäter kundernas fönster, vilket både blir onödigt dyrt och omständligt enligt Carl-Gustav. Han lade ut en liten enkel räknesnurra på sin sida och genom den kunde kunden mata in sina fönstermått och få prisförslag. Det här knepet lyckades sänka priserna på företagets fönster med 30-35% jämfört med konkurrenternas.

Att Kronfönster är framgångsrika är ett faktum och deras crowdfunding-kampanj blev även den mycket framgångsrik. De slog rekord på Pepins med investerat kapital på ungefär 35 miljoner kronor. Det nytänkande företaget lyckades återigen implementera moderna metoder för hur man gör affärer. Carl-Gustaf Svensson säger att equity crowdfunding och delägarskap är något han tror mycket på. Fler delägare och engagerade småsparare kan skapa många tillväxtmöjligheter enligt Carl-Gustaf. Hans mål för företaget är att det ska bli störst i Sverige inom fönstertillverkning och försäljning, före år 2021. Med investeringen som företaget fick, på drygt 35 miljoner, är Kronfönster nu på god väg att uppfylla sitt mål.

Crowdfunding engagerar småsparare

Equity crowdfunding som finansiering är något som blir allt vanligare idag. För många småsparare är det ett sätt att kunna göra ett bra köp genom att köpa aktier som inte har ett färdigt pris från börsen.

Metoden att handla aktier som inte är börsnoterade har länge varit en affärsmodell för stora investerare och rikskapitalister. Hittills har det varit svårt, nästan omöjligt, för småsparare att ge sig in på den marknaden, men det förändras nu med hjälp av crowdfunding. Många ekonomiexperter anser att det är mycket riskfyllt för småsparare att investera på det här sättet men för småsparare lockar inte bara en chans till vinst på flera gånger insatsen, även chansen att få vara affärsänglar spelar in. Många småsparare anser att det är roligare och mer spännande att få vara med och finansiera ett företag från starten, eller som i Kronfönstrets situation, innan börsnoteringen. De får följa med på ett företags resa, se hur verksamheten växer och de får även en närmare relation till företaget.

Många företag som använder sig av crowdfunding är mer transparenta med sin företagsinformation och bjuder ofta in delägarna för att hjälpa till att utforma företaget. Genom equity crowdfunding finns det alltså en möjlighet att som finansiär vara med i ett tidigt skede och påverka utvecklingen för affärsverksamheten och affärsverksamhetens produkter.

Som småsparare kan du kliva in i ett projekt som använder sig av equity crowdfunding med så lite som några hundra- eller tusenlappar. Det är även engagemanget och ambassadörskapet som lockar företagen att få in delägare genom equity crowdfunding. Ola Andersson, som är vd för appen OnTheFlea, säger att det var en av de stora fördelarna när han valde att starta sitt företag genom equity crowdfunding. De ville ha flera små delägare som pratade med företaget och engagerade sig.

Det är säkert att säga att riskerna med den här typen av finansiering troligen inte kommer att skrämma bort småsparare i framtiden. Allt talar för att det kommer bli vanligare med engagerande finansiering.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1163